Tænk engang, hvis man bare kunne give hesten en håndfuld urtepiller mod orm? Og helt eller delvis slippe for at give ormekur og kunne gemme medicinen fra apoteket til de virkelig svækkede heste? Og undgå resistens i mange flere år frem?

Flere firmaer sælger urteblandinger, som skulle have en forebyggende effekt på indvoldsorm hos heste, og jeg har haft den blandede fornøjelse at afprøve et af dem.

I efteråret 2017 lavede jeg en lille undersøgelse af sammen med “et foderfirma, hvis navn jeg ikke tør nævne”, men resultaterne var så inkonklusive, at vi besluttede os til at prøve i lidt større skala.
Det forsøg. vi lavede i foråret 2018, så således ud:

30 heste, opstaldet i fire hold fordelt på to besætninger, blev opdelt i to grupper på tværs af holdene – et behandlingshold og et kontrolhold. Forsøget løb over syv uger, og der blev taget gødningsprøver hver uge.
I ugerne 3,4 og 5 fik hestene tildelt et produkt fra “et foderfirma, hvis navn jeg ikke tør nævne” én gang dagligt efter skønnet vægt (interval på 50 kg).

Der blev lavet almindelig ormeprøver og standard ormetælling, og det, vi var ude efter, var en ændring i EPG (æg pr. gram fæces). Dette parameter er valgt, fordi det normalt er beslutningsgrundlag for, om hesten skal have ormekur eller ej.

Resultaterne var nedslående. Der var overhovedet ingen forskel på kontrol- og behandlingsholdene. Det eneste, vi kunne se, var det sædvanlige; nogle heste udskiller mange orm, nogle få. Og det var så desværre det. Ingen anbefalinger om, at man kunne undgå at give ormekur og i stedet tildele urter. Øv.

Man kunne godt overveje, om de nu fik nok? 50-150 g. pr. hest virker jo ikke af ret meget, når man tænker på, hvad en hest kan konsumere på en dag.

Men uanset hvad; indtil videre vil min anbefaling være: Hvis du vil af med ormene, så brug penge og tid på noget andet end dette produkt, f.eks. på management. Det burde være muligt i de fleste hestehold.

Tak til “et foderfirma, hvis navn jeg ikke tør nævne” og deres konsulent.